עם המראה הפרוותי המיוחד שלהם, הפרצוף החמוד והאישיות המצחיקה שלהם, לא פלא שאנשים רבים חפצים בגידול שרקנים כחיית מחמד.
מידע כללי על שרקנים:
השרקן הידוע גם בשמותיו הנוספים: הקבייה או חזיר ים, הוא מין מכרסם בינוני, אוכל כול, שמוצאו מהאזור שמצפון לנהר
האמזונס שבדרום אמריקה. השרקנים הנם ממשפחת הקביתיים ושייכים לסדרת המכרסמים. משקלם של השרקנים בבגרותם הנו 700 גרם -1.2 ק"ג ומשך חייהם 4-8 שנים. שמו של השרקן ניתן לו משום שהוא שורק חזק כאשר הוא לחוץ או מרגיש שנמצא בסכנה. השרקנים מגיעים לבגרות מינית בגיל 2-3 חודשים. משך ההיריון בנקבה הנו60-72 יום שבסופו תמליט השרקנית כ3-6 גורים. השרקנים מגיעים בגזעים רבים ושונים בצבעים מגוונים, כאלה עם פרווה קצרה וכאלה עם פרווה ארוכה. למרות שהשרקנים הנם חיות ביישניות מאוד הם נוטות להקשר מאוד לבעלים שלהם ולחפש את סביבתם. כחיית מחמד ניתן לגדלם ביחידות אך עדיף לגדלם כזוגות, גידול שרקנים בבית זה כיף!
גידול שרקנים בבית – סביבת השרקן
הכלוב: כלוב השרקנים צריך להיות גדול די על מנת שיוכל לאפשר להם ללכת ולרוץ בו. הכלוב צריך להיות מספיק מאוורר ועשוי מחומרים שאינם ניתנים לכרסום בנקל. גודלו המינימלי של הכלוב צריך להיות 0.7 מטר רבוע ליחיד ומטר רבוע לזוג. בכלוב מומלץ להתקין גלגל לפעילות גופנית, מתקן שתייה אחד לפחות עם מים טריים ותא חשוך אליו הם יכולים להיכנס ולהתחבא כשהם לחוצים. רצפת הכלוב צריכה להיות נוקשה וחלקה ועליה יש להניח מצע רך ויבש של כופתיות עץ דחוסות, מכיוון שכפות רגליהם רגישות מאוד ונוטות לסבול מדלקות וכיבים. לא מומלץ להשתמש בנסורת כמצע העלולה לגרום בשרקנים ולהתפתחות דלקות של דרכי הנשימה.
הזנת השרקן: מומלץ להזינם במזון פרמיום מסחרי יבש המותאם לשרקנים. מכיוון ששרקנים לא יכולים לייצר ויטמין C ורגישים מאוד למחסור של ויטמין זה, יש להוסיפו למזון כתוסף (וימין C מתפרק בקלות בסביבה של חמצן ולכן יש לתת את התוסף מדי יום) ולספק ירקות ופירות טריים כגון תפוז, קיווי ופלפל העשירים בויטמין זה על בסיס יומי. בנוסף, חשוב מאוד לתת חציר למשך כל היום לשם שחיקת השניים שלהם הגדלות למשך כל חייהם כמו בכל המכרסמים. מומלץ להוסיף לתזונת השרקנים ירקות עליים כגון: חסה, וברוקולי אך יש להימנע מעלים כגון תרד, כרוב עלים וכו' המכילים רמה גבוה של סידן – רמה גבוה של סידן יכולה לגרום להתפתחות אבנים במע' השתן, מומלץ מאוד להימנע גם מלתת פירות מתוקים. השרקנים מפתחים עדיפות למזון כבר בשלבי חייהם הראשונים ונשארים דבקים במזונות שהם אוהבים ולכן, מומלץ להרגילם לתזונה הנכונה כבר בגיל צעיר.
הטיפול בפרווה ובציפורניים: מומלץ לסרק את פרוותם של השרקנים בעלי הפרווה הארוכה (כגון הגזע הפרוויאני והסילקי) אחת ליום ולקצץ את ציפורניהם אחת ל 4-5 חודשים.
זמן משחק: השרקנים הנם חיות מחמד חברתיות מאוד האוהבות לשחק עם מגדליהם ולהשתעשע בסביבה. חשוב מאוד לשם בריאותם, לתת להם לפחות שעה ביום לרוץ ולקפוץ במתחם פתוח מגודר.
גידול שרקנים – בעיות רפואיות מהן יש להימנע:
- מומלץ אחת לשנה להביא את השרקן לבדיקה כללית אצל וטרינר של חיות אקזוטיות הכוללת מישוש השלפוחית לבדיקת התפתחות אבנים במקום.
- טיפול נגד טפילי מעיים – מומלץ לתת אחת לחצי שנה.
- מומלץ לבדוק את שיני השרקן – אחת לחצי שנה.
- קיצוץ הציפורניים – יתבצע כל 4-5 חודשים.
- יש להקפיד להעשיר את תזונת השרקן במקורות העשירים בויטמין C למען לא תתפתח מחלה הנקראת Scurvy – צפדינה בעברית – חוסר ויטמין C בגוף.