ממש כמו בני אדם, גם חיות המחמד עלולות לחלות במחלות קשות. הכלל שבו תמיד עדיפה רפואה מונעת על פני טיפול, נכון גם בקרב חתולים. ישנם כמה וכמה חיסוני חתולים שאסור לוותר עליהם. חיסונים אחרים עשויים להיחשב לזניחים יותר, בנסיבות מסוימות. אימצתם חתול? מחפשים מידע על חיסון לחתול שלכם? בשנים האחרונות חל שינוי בתפיסת העולם הקשורה לחיסון חתולים.
לא עוד חיסונים וטיפולים מונעים רק לחתולים שנדבקו במחלה זו או אחרת, אלא מתן חיסונים לחתולים וטיפולים מונעים כדי שכמות המחלות וההדבקות תהיה נמוכה הרבה יותר.
השיטה החדשה של חיסון חתולים בהחלט מוכיחה את עצמה כשינוי הנכון לטובת חיים ארוכים ובריאים יותר של החתולים.
מעבר לכך, דוגלים הווטרינרים בהסבר והדרכת בעלי החתולים בגידולם, כדי שידעו איך לטפל בהם, לשמור על תנאי היגיינה אלמנטריים, ועל אורח חיים בריא ולהקפיד להגיע לבדיקות תקופתיות שנתיות, לשם קבלת מלוא החיסונים והטיפולים המונעים במועד – תוכלו למצוא פרטים נוספים אצלנו באנימל סנטר.
כל מה שחשוב לדעת על חיסונים לחתולים
חיסון לחתולים מתחיל בהזרקה לחתולים חומר המכיל חיידקים / נגיפים מוחלשים או מומתים. לאחר ההזרקה, מתרחשת תופעה שבה הגוף מרגיש כאילו חלה במחלה.
התוצאה של תופעה זו היא התחלת ייצור עצמי של נוגדנים האמורים להילחם בגורם המחלה.
כשמדובר על חיסון לחתול, הזיכרון החיסוני של החתול זוכר את המחלה לאורך כל חייו ולכן בעת המפגש החוזר עם המחלה, מע' החיסון של החתול תפעיל את מנגנוני הנוגדנים שישמידו את גורם המחלה וימנעו ממנה להתפשט וליצור מחלה קשה.
האם נדרשים חיסונים לחתולים שלא יוצאים מהבית
גם חתולי בית שומרים על אינסטינקטים טבעיים והם מסוגלים להסתדר טוב למדי בטבע ובסביבה עירונית גם יחד. יש המניחים בטעות, שרק מי שמגדל חתול שיוצא החוצה מדי פעם, צריך לחסן אותו. למעשה, גם חתולי בית עלולים בתנאים מסוימים להיחשף למחלות קשות שניתן להתחסן מפניהן. יש לזכור כי אנו, הבעלים של החתול, יוצאים מהבית ולא תמיד מודעים למה שנדבק אל נעלינו ובגדינו. לא צריך הרבה, על מנת להכניס הביתה פתוגניים (גורמים מחוללי מחלות), לרבות וירוסים וחיידקים העלולים לפגוע בחתולים. אם ישבנו על ספסל בחוץ או שליטפנו חתול זר מחוץ לבית, הרי שבחזרה בבית, מגע עם החתול הביתי יכול להסתיים בתחלואה. לכן, בין אם אתם מגדלים חתול בביתכם ובין אם זהו חתול שבא והולך כרצונו, או אפילו חי בחוץ, עדיף לחסן ולא להצטער.
"חשוב לדעת: חתול שאיננו מחוסן עשוי להחלים אך להישאר עדיין נשא. כלומר, חשוב לחסן גם על מנת שהחתול לא ידביק חתולים אחרים במחלות אלו"
סדרת חיסונים לחתולים
על פי הנחיות הוטרינר, חיסון חתול מתבצע על פי הנוהל בהתאם לגיל החתול. חשוב לבצע את כל החיסונים במועד כדי למנוע הדבקות במחלות העלולות לסכן את חייו של החתול.
חיסון מרובע – הגנה חשובה כפול ארבע
החיסון המקובל והחשוב ביותר עבור חתולים נקרא החיסון המרובע (לעיתים משולש). שמו נובע מכך שהוא למעשה מורכב מארבעה חיסונים לחתול בבת אחת, מה ששומר מפני מספר מחלות קשות ביותר ואף קטלניות בחתולים ובני אדם כאחד. חיסון מרובע לחתול הינו שילוב של כמה מרכיבים שתפקידם יחד ליצור הגנה כנגד כמה מחלות קטלניות הפוגעות באופן תדיר בחתולים.
לגורים, ניתן החיסון הראשון בגיל חודשיים על ידי הזרקה לשל 1 מ"ל של החיסון מתחת לעור.
לאחר כ-3 שבועות מוזרק החיסון השני. מטרת סדרת החיסונים לחתולים לשפעל את מע' החיסון של החתול וליצור רמת נוגדנים גבוה, כך שכאשר מע' החיסון תתקל בחיידק/נגיף, היא תדע להתמודד אתו במהירות וביעילות.
בעת מתן החיסון הראשון והשני יינתן לגור גם טיפול מונע כנגד טפילי מעיים.
בחתול בוגר יש לחסנו אחת לשנה חיסון מרובע, על מנת לשמר רמת נוגדנים גבוה בגוף ומתן טיפול כנגד טפילי מעיים אחת ל-4 חודשים.
- כלמידיה – זהו חיידק שעלול לעבור גם לבני אדם. החיסון למחלה זו נכלל בחיסון המרובע.
חיידק הכלמידיה פוגע בחתולים בלחמיות העין, בדרכי הנשימה ועלול לפגוע בפוריות ואף לגרום הפלות בחתולים ובבני אדם כאחד.
- חתלתלת או פאנלאוקופניה – חיסון זה חשוב מאוד בקרב גורים. מדובר בהגנה מפני נגיף קשה שעלול להמית. הווירוס פוגע קשה במע' העיכול ובמע' החיסון של החתול. החתול עלול להקיא או לשלשל עד כדי התייבשות או מוות, הווירוס גורם לקריסה של מע' החיסון ורגישות לזיהומים אחרים. לכן, אסור לוותר על כך.
- קליצי – וירוס שמועבר בין חתולים דרך מגע, הפרשות, ליקוק הדדי וכדומה. המחלה עלולה להתפתח לכדי פגיעה קשה במע' הנשימה או נזק לעיניים ואף לכיבים קשים בעיניים ולעיוורון. תסמינים ידועים כוללים אפטות ופצעים בפה וחוסר תאבון.
- הרפס – זו מחלה נגיפית שעלולה לגרום לפגיעה נשימתית קשה. הנגיף עלול לייצר חום גבוה, דלקות ונזק לראיה ופגיעה משולבת בדרכי הנשימה העליונות.
- רינוטרכאיטיס – מחלה זו היא אחד מגורמי המוות המרכזיים של חתלתולים קטנים. מדובר בוירוס קטלני ממשפחת ההרפס. החתלתולים הקטנים נדבקים בעת מגע עם חתולים נגועים שהיו להם הפרשות מהפה מהאף או מהעיניים. וירוס זה פוגע בקנה הנשימה, בחללי האף ובדרכי הנשימה העליונות וגורם להתעטשויות, ריור, פצעים מוגלתיים בחלל הפה, חום, קשיי נשימה ולדלקות עיניים ואף לעיוורון. ההחלמה קשה מאד עבור החתול והוא נראה חולה ואפאטי. לאחר ההחלמה הלא פשוטה, החתול הופך לנשא של הנגיף הנותר בגופו. לאור זאת, קיימת אפשרות שהמחלה תשוב לתקוף אותו בשלב מאוחר יותר של חייו.
- חשוב לדעת: חתול שאיננו מחוסן עשוי להחלים אך להישאר עדיין נשא. כלומר, חשוב לחסן גם על מנת שהחתול לא ידביק חתולים אחרים במחלות אלו.
- גורי חתולים – יש לחסן בחיסון מרובע החל מגיל חודשיים, ב-2 חיסונים בהפרש 3 שבועות אחד מהשני. לאחר מכן, מחסנים את החתולים בחיסון דחף מרובע אחת לשנה.
האם חתול עלול להידבק בכלבת
כלבת זו אחת המחלות הקשות והקטלניות, שעלולות לפגוע בכל היונקים. כלומר, כלבים, תנים, חתולים וגם בני אדם ויונקים אחרים. כלבים ותנים, נמצאים בקבוצות סיכון הרבה יותר גבוהה, אך רצוי מאוד לחסן כנגד כלבת, במיוחד חתולים שיוצאים החוצה. מחלת הכלבת הנה מחלה מסוכנת מאד המופצת בעיקר על ידי חיות בר, החיות בטבע, כגון שועלים ותנים.
לאור המסוכנות של המחלה גם לבני אדם, נחקק החוק המחייב כל בעל כלב לקבל חיסון זה. מומלץ מאוד גם לחתולים הגרים בסמיכות לאזורים שבהם נמצאות חיות הבר וחתולי בית המסתובבים ברחובות, לקבל חיסון נגד כלבת כאמצעי מניעה.
בעלי החיים הנגועים מעבירים מחלה זו ברוק בעיקר על ידי נשיכות. הרוק הנגוע מכיל את הוירוס המתחיל להתפשט ברחבי הגוף דרך מע' העצבים עד הגיעו למוח ובמקום זה הוא מתרבה.
תקופת הדגירה נמשכת פרקי זמן הנעים בין עשרה ימים למספר חודשים, תלוי במיקום הנשיכה ובכמות החומר שחדרה לגוף.
בעלי חיים הנדבקים במחלה קטלנית זו מתים תוך כעשרה ימים לאחר שהם חשים ברע ונצפים בהם תופעות קשות המעידות על מחלתם.
במרכז וטרינרי אנימל סנטר, צוות מיומן ומנוסה, יסייע לשמור על בריאות החתול שלכם, עם כל החיסונים והטיפולים המונעים הנוספים, לפי הצורך.